•   Onafhankelijk advies op basis van jouw wensen
  •   Volledige ontzorging en leveren van maatwerk
  •   Kennis en ervaring
  •   Persoonlijke benadering

2023: Occitanië, Frankrijk 


In april 2023 vertrek ik om 5.00 uur richting de parking van Schiphol om aan de studiereis naar Occitanie met de ANWB te beginnen.

Aangekomen op Schiphol maak ik daar kennis met de rest van de groep. Even de bagage droppen en door de douane. Dit gaat allemaal heel soepel en snel zodat we al rap aan de koffie en thee zitten om elkaar beter te leren kennen.

De vlucht vertrekt op tijd en met een bus worden we naar de City Hopper van KLM gebracht.

Genoeg beenruimte tijdens de vlucht die ongeveer 1.30 uur duurt naar Toulouse. Onderweg krijgen we zelfs nog een boterham en wat te drinken.

Bagage ophalen en achter de douane ontmoeten we onze gids en vertegenwoordiger van de studiereis. Zij zal met ons meereizen de aankomende dagen.

Hop naar de bus, een touringcar dus meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Op naar de eerste stop....Aeroscopia Museum.

Omdat Toulouse een rijk Luchtvaart verleden heeft en Airbus hier veel gevestigd zit is er een museum gemaakt die al toestellen verzameld vanaf de jaren 80. Het museum zelf is uit 2015 dus vrij nieuw. Dat is ook echt te zien, een gigantische hal met heel veel vliegtuigen en buiten staan er ook nog een hele hoop.

We hebben een geweldige gids die ons over de geschiedenis vertelt van de toestellen. Een paar voorbeelden zijn een Super Guppy. Het eerste echt cargo vliegtuig. Gemaakt met het idee voor de Space Race in Amerika. NASA is ook de enige die nog een Super Guppy gebruikt.

De Super Guppy is vervangen voor de Beluga. De kenmerkende dikke bult op het vliegtuig.

Ook staat hier een Concorde. Het is een testvliegtuig dus heeft nooit commercieel gevlogen. Wel hebben ze hem ingericht hoe het eruit zag toen de tijd. Bijzonder verhaal dat je met een vliegtuig mach 2 kan vliegen zonder de toeters en bellen van drukpakken en zuurstofmaskers. Voor € 8000 kon je in 3 uurtjes van Londen naar New York vliegen en weer terug. 

Hierna bezoeken we een A380. Zo een vliegtuig ben ik net 4 weken geleden mee vanuit Dubai naar Amsterdam gevlogen en was een geweldige ervaring. Nu kon ik wel maar boven, wat toen niet kon. Deze kist was gemaakt voor een Saudi prins, maar heeft hem nooit gehaald of gekregen. Daardoor staat hij nu daar. Wat een mega kist. Ze hebben er ook overal glazen vloeren in gedaan waardoor je in de cargo kan kijken, cockpit etc. Dit is echt een geweldig museum met kinderen of als je echt een interesse hebt in de luchtvaart. Van jong tot oud...hier kan je echt alles vinden. De lunch is in het restaurant van het museum waar we een 3 gangen lunch krijgen en dan merken we dat we in Frankrijk zijn, want de rode wijn staat al op tafel.

Het voorgerecht blijkt allemaal eend te zijn en niet allemaal even lekker. Het is een kwestie van smaak. Het hoofdgerecht is ook eend met aardappelpuree en rode wijnsaus. Best heel lekker. Het toetjes was een aardbeien eclair.

Na de lunch is het tijd voor het volgende museum waar we om 14.45 uur aankomen, Terre du Pastel. Hier worden de bloemen en bladeren van de Wede gebruikt voor van alle soorten producten. Wij richten ons vandaag op de kleuren van een tas met een schitterende kleur blauw. De eigenaresse vertelde dat deze plant werd verstoten door het gebruik van indigo en die werd weer verstoten door het chemisch kleuren van materialen. Het nadeel daarvan is dat het erg milieuonvriendelijk is en zijn kleur snel verliest. Dit behoud zijn kleur altijd.

De vloeistof waarin ze het stopt is geel zoals de bloem van de plant, de tas komt er groen als de bladeren uit en daarna oxideert hij aan de lucht naar blauw. Voor je ogen zie je hem verkleuren.

Door met knikkers, elastiekjes en verschillende manieren van vouwen krijg je de mooiste patronen erin. 

Ze maakt van de bloem ook honing en cosmetica, van de bladeren maakt ze verf en dus een mix om te kleuren zoals wij vandaag hebben gedaan. Geweldig gepassioneerde vrouw die echt gelooft in haar product. Echt een aanrader om te doen! Daarnaast heeft ze nog een museum en een spa. Die hebben wij helaas niet gezien i.v.m. de tijd.

Om 16.15 uur stappen we weer in de bus terwijl het buiten dikke druppels regent. Op naar de stadstour van 2 uur.

We beginnen bij de Basiliek Saint- Sermin de Toulouse. Een hele grote en prachtige kerk die 3 eeuwen heeft geduurd voordat hij af was. De kerk zit vol met relieken en is daarom ook onderdeel (1 van de 5 grote kerken) van de route van Santiago de Compostella, de pelgrimsroute. Ze hebben er een stuk van de doorn van de krans van Jezus, een stuk van het kruis waaraan hij genageld was en ook een hele hoop beenderen van heilige. Allemaal in gouden kistjes de één nog mooier versierd dan de andere.

Een gek weetje is dat de plek van de basiliek is gekozen omdat een stier en met de pastoor vandoor ging en losliet op die plek waar hij ook overleed. Daarom staat hier nu die basiliek.

Beetje opgedroogd en opgewarmd lopen we naar de volgende stop. Het plein met het Capitool van de provincie. Een gezellig plein vol met leuke barretjes en kunst. Het valt ook echt op hoeveel jeugd hier leeft. Ruim 30% van de bevolking hier is onder de 30 en dat is te merken.

Alle winkels en cafeetjes die hier zitten moeten hun gevels aanpassen aan het plein. Dus ook de Mac Donalds...de enige in de wereld met gouden letters i.p.v. geel. Vanaf hier lopen we door naar de volgende kerk,Couvent des Jacobins. Een rechthoekige kerk maar met alleen maar glas en lood ramen. Vond ik echt heel erg mooi! En moderne kunst, doormiddel van gekleurde lampen...wat een gaaf effect gaf dit en helemaal in een kerk.

Doorlopend naar de rivier de Garonne. Met prachtige uitzichten over de rivier en zijn bruggen. Het is echt een leuke oude stad die ze flink aan het renoveren zijn. Wel allemaal in de oude stijl dus dat is mooi. 

Hier krijgen we ook nog een Frans chocolade broodje en met dat het weer opknapt lopen we richting Hotel de Brienne. Hier komen we om 18.45 uur aan. Even snel naar de kamer waar de koffers al wachten op ons. Echt een leuke kamer, leuk ingericht en helemaal voor mij alleen. Ook echt heel erg fijn. Veel tijd om ervan te genieten krijgen we niet want om 19.15 uur moeten we naar het restaurant Maison Good om tapas te gaan eten. Echt heel erg leuk en lekker. Natuurlijk weer wijn en water.

3 rondjes met ene koude, warme en toetjes ronde. Echt een aanrader. Toen we aankwamen waren we de enige en toen we weggingen zat de hele tent vol met jeugd, super hip, maar de oudjes moeten echt naar bed.

Vandaag gaat de wekken om 06.45 uur. Het ontbijt is in de kelder en is superlekker en uitgebreid. Versgeperst jus de orange, verschillende vleeswaren, kazen en natuurlijk broodjes. We ontbijten licht want ook vandaag zal er weer stevig geluncht worden waarschijnlijk. 

Om 8.25 uur vertrekt de bus richting het noorden naar Cahors. Het is een 1,5 uur rijden dus of lekker dutje of lekker turen uit het raam. Om 10.40 uur komen we aan in Cahors waar we onze gids van vandaag oppikken. Zij neemt ons met de bus mee naar de Middeleeuwse Valenture brug. Een geweldige plek! Een brug met 3 torens erop. Op de middelste toren is later bovenin nog een duiveltje aangebracht vandaar dat het ook wel Devils Bridge wordt genoemd. Het is nooit vernietigd omdat het vanaf het begin van zijn bestaan nooit echt een goede functie heeft gehad en waren ze er dus aan gewend dat er een nutteloze brug stond. Later werd de brug zeer belangrijk in het heffen van belastingen en voor het vervoeren van het water van de ene naar de andere kant. Dit loopt nog steeds onder het loopgedeelte door. 

Vanuit hier rijden we met de bus terug naar het centrum van Cahors. De ene kant van het centrum is compleet Middeleeuws en de andere kant is nieuw gebouwd in de jaren daarna. Vroeger stonden daar muren en was er een gracht omheen. Cahors wordt bijna helemaal omringd door de Lot rivier.

We lopen naar de Katedraal van St. Stephen, omdat het zondag is kunnen we hem niet van binnen bekijken, maar van buiten is hij al prachtig. Met 2 prachtige ingangen die bewerkt zijn en 2 grote koepels zodat het geen kerk is van binnen met veel pilaren. 

We lopen door de smalle straatjes heen van het Middeleeuwse gedeelte en wat een genot. De mooie bewaarde vakwerkhuizen, de bogen die voor de onderste werkruimtes werden gemaakt, de verschillende stijlen van ramen die in de loop van de tijd gebruikt werden. Door onze gids komen ze tot leven!

Ze neemt ons nog mee een klooster in...de tuinen ervan en jeetjemina...wat geweldig mooi. Je ziet hier de mensen al lopen, maar ook alsof je op een filmset loopt van bijvoorbeeld Game of Thrones!

Cahors is een prachtig stadje om te bezoeken en zeker als je van oude gebouwen en kerken houdt. Door de tijd hebben wij nog maar een klein gedeelte van de stad gezien, maar hier kan je rustig een hele dag slenteren. 2 ook zeker nog wel als je hebt mij vraagt.

Vanuit hier vertrekken we om 12.00 uur naar de lunch. We rijden door de prachtige Lot vallei. Langs de rivier de Lot volgen we een slingerweg, door tunnels heen en mooie vergezichten van de bergen.

We nuttigen de lunch is in het vreselijk fotogenieke en pittoreske dorpje Saint-Cirq Lapopie.

Wat een plek! Lijkt wel Harry Potter...na de lunch gaan we met de gids door het dorpje heen. Veel steile stukken maar ongelofelijk mooi...je blijft maar foto's maken.

Het zonnetje komt er ook bij. De gids vertelt dat het een arme streek is en daardoor het nooit geld heeft gehad om te moderniseren, dat is nu heel fijn, want hierdoor kunnen we genieten van dit soort prachtige dorpjes. Het wordt in de zomer overlopen door kunstenaars die het dorpje gebruiken voor inspiratie en daarna hun creatiefs weer door kunnen verkopen aan de toeristen.

Om 15.15 uur zit de tour er weer op en stappen we weer op de bus om een camping Riviere de Cabessut te gaan bezichtigen. De enige camping in Cahors en met 130 verschillende plekken een grote camping. 3 zwembaden en naast de rivier de Lot waar ook in gezwommen kan worden. 2 doucheruimtes, speeltuin voor de kinderen, speciale plek voor de honden uit te laten, wat mobiele huisjes en 2 soort houten huisjes op palen waar je het dak ervan af kan halen en je door plexiglas naar de sterren kan kijken. 1 van die huisjes heeft een houten vloer en de andere een soort net waar je in ligt...echt heel erg leuk! Een aanrader als je in de omgeving bent, want het centrum van Carhors ligt maar op 15 minuten lopen.

Vanuit de camping stappen we om 17.00 uur weer in de bus op weg naar de wijnproeverij The Cahors. Met 4200 hectare aan wijnranken die alleen Malbec produceert. We proeven 4 wijnen, 1 witte chardonay en 3 rode wijnen. Hij vertelt dat het alle 3 dezelfde druiven heeft maar de manier van verwerken anders is. 

Hij verteld zijn verhaal het een hapje en een drankje op een prachtige plek. Hij heeft geen wijnkelder dus de wijn wordt daar niet gemaakt. Hij gaat in de winter opzoek naar zwarte truffels met klanten en zijn hond en in de andere maanden is hij druk met de wijn. Leuke man met leuke verhalen op nogmaals een prachtige plek...het uitzicht over de Lot vallei bij hem is spectaculair. Helaas werkte het weer niet helemaal mee voor de foto's.

Om 18.45 uur rijden we naar het hotel La Chartreuse in Cahors waar we om 19.00 uur aankomen. Hier hebben een uurtje de tijd om even op te frissen en bij te komen voordat we om 20 uur worden verwacht bij het restaurant in het hotel.

Naar beneden waar de vertegenwoordiger van de Lot regio op ons wacht en met ons mee eet in het restaurant van het hotel. Tussen de gerechten door geeft ze informatie over de regio en laat ze zien waar we geweest zijn en wat er allemaal nog op het programma staat. Na een heerlijk diner en gezellige gesprekken is het tijd om de kamer op te zoeken.

Een nieuwe dag in Occitanië! Weer gaat de wekker om 6.45 uur en vertrekken we om 8.15 uur voor onze eerste stop. De grotten des Carbonnieres. Na een dikke 1,5 uur rijden door de prachtige groene Lot streek, met gloeiende heuvels groen en bruin, het zonnetje wat her en der doorkomt laat deze regio zit echt van zijn mooiste kant zien. Ik kan mij goed voorstellen dat in de lente het hier allemaal prachtig in bloei staat en het supermooi uit ziet. Overal zijn hier grotten om te bezoeken.

Aangekomen bij de grotten des Carbonnieres blijkt dat er ook een Dinopark bij zit, leuk om als combinatie te doen voor met de kinderen. 

Het eerste stuk komen we zeker dino’s tegen en op sommige plekken zijn ze ze druk aan het bijwerken voordat het seizoen begint. Van water, land en lucht alle dino’s worden doorlopen...echt leuk gedaan.

Bij de grotten krijgen we een audiotour in het Nederlands omgehangen en begint de tour. Er is in deze grot geen enkele trap...alles is daardoor redelijk rolstoel toegankelijk. In een 45 minuten tot een 1 uur loop je door de grotten heen. Met een lichtshow op de helft en een watervalletje is ook mooi in het licht gezet.

De teksten die ingesproken zijn zijn interessant en boeiend, het leert je echt een hele hoop. Bijzonder om te bedenken dat miljoenen jaren geleden hier water en wezens door heen zwommen en wij hier nu lopen met een audiotour. Om 10.45 uur stappen we op de bus richting Martel, nog één van die dorpjes met het predicaat; Mooiste dorpje in Frankrijk. 

Hier ontmoeten we onze gids en krijgen we een rondleiding door dit pittoreske dorpje. Het is opgezet rondom de markt en niet rondom een kerk of kasteel. En omdat er heel lang geen belasting betaalt hoefde te worden is Martel en de omgeving uitgegroeid tot een hele rijke gemeente. De stad van de 7 torens wordt het genoemd.

We gaan in Martel ook lekker lunchen bij Le Petit Moulin, echt een aanrader...heerlijk, wel weer eend, maar superlekker met heerlijke aardappels. Het toetje is een soort yoghurt van walnoten, waar de regio om bekend staat en natuurlijk wijn. 

Vanuit hier lopen we weer naar de bus en om 14.00 uur rijden we naar onze volgende stop Rocamadour. Hier komen we on 14.30 uur aan, het is een kasteel op de klif en tegen de klif aan is er een abdij gebouwd...het wordt een beetje saai misschien, maar dit is ook echt geweldig! Je hebt verschillende manieren om het te bezichtigen. Wij worden er bovenaan uit gezet en lopen de kronkel weggetjes naar beneden...verschillende kabeltjes onderweg en grotten. We lopen terug in de tijd. Het kasteel bovenop is het oudste en de abdij en het stadje het oudste. Het is begonnen met een klein kappeltje in de bergen met een beeldje van Maria. Doordat pelgrims veel geld opleverde zijn ze het gaan uitbreiden met wonderen en relikwieën. Maria deed de zieken genezen en vrouwen zwanger maken en het lichaam van een opgegraven man op de site van de abdij werd de St. Van Rocamadour.

Doordat ze geld nodig hadden hebben ze later het kasteel op de klif gebouwd zodat de bisschop de heilige plek kon bezoeken als hij dat wilde en ook kon blijven slapen.

Op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella werd Rocamadour niet overgeslagen. De pelgrims moeten op de knieën de 216 trappen omhoog met op iedere trap een Maria groetje om bij de kerk te komen en als het als straf op pelgrimstocht was gestuurd zelfs met de polsen en enkels geboeid. Deze hangen nog in de kapel van de Heilige Maria.

De gids verteld ronduit over wat de priesters allemaal bedachten om zoveel mogelijk pelgrims te trekken, van zwaarden in de berg tot putten waar je geld in kan gooien voor rijkdom noem maar op. Het stadje onderop is daarom ook maar 1 straat zodat je langs alle shops moet en dingen kan kopen. Dat is nog steeds zo, wat dat betreft niks veranderd in al die jaren.

Je hebt ook liften die je naar beneden en naar boven kunnen brengen. Heb je een handicap of woon je hier is het gratis en anders moet je betalen. 

Het ligt in een prachtige omgeving en het is bijzonder hoe ze dit allemaal gemaakt hebben. Allemaal verschillende kappeltjes voor verschillende heiligen overal, het is wel verstandig het met een gids te doen want die weten alle verhalen te vertellen.

Vanaf hier gaan we naar een geitenboerderij. We zouden eigenlijk naar een lavendel boerderij gaan, maar aangezien die niet in bloei staan vonden ze dit beter passen.

Het is een bekende geitenboerderij in deze omgevingen, bekend van de Rocamadour kaas. Ik had hem vanmorgen al bij het ontbijt geproefd en vond hem echt heel erg lekker. Nu konden we de geiten zelf zien en aaien. Ook gekeken bij de kleintjes en een proeverij gedaan. Vooral leuk met kinderen of mensen die geiten leuk vinden. Bijzonder om te zien hoe ze de kaasjes maken. Op naar het hotel Le Relais Amadourien waar we om 18.00 uur aankomen. Geweldige leuke kamer met uitzicht op het kasteel en luikjes voor de ramen. Echt heel erg sfeervol.

Om 19.00 uur vertrekken we naar het restaurant waar we weer een 3 gangen menu krijgen en omdat Anja (onze ANWB-begeleider) jarig is samen met de wijn nog een glas champagne.

Dit restaurant heeft prachtig uitzicht op de abdij op de kliffen. De zon staat erin dus wordt er besloten morgenochtend terug te komen om nog mooiere foto's ervan te kunnen maken. Om 21.15 uur terug naar het hotel om weer even bij te komen en lekker te gaan slapen. Vanmorgen was het weer vroeg op…om 6.35 uur ging de wekker. Lekker ontbijten, koffer dicht en de bus in om het volgende avontuur in Occitanië te gaan beleven.

We starten de dag bij het restaurant van gisteren. We hoeven niet naar binnen want aan de zijkant kunnen we al mooie foto's maken. Hij ligt nog een gedeelte in de zon dus we zijn nu weer te vroeg.

Na een korte stop weer in de bus en op naar Figeac waar we om 9.00 uur aankomen.

Hier pikken we onze gids op en krijgen we een rondleiding door Figeac. Een mooi Middeleeuws dorpje met nog veel oude huizen in verschillende stijlen, 2 kerken en een abdij. Ook kwam Jean-Francois Champollion hier vandaan...wie is dat hoor ik je zeggen...maar deze man heeft de hiërogliefen uit Egypte vertaalt doormiddel van de Rosetta Steen. Deze ligt hier ook te bekijken op de grond, replica natuurlijk.

We bezoeken hier ook een ontzettend leuk hotel, Hotel Le Quartoze. Midden in het historische centrum, 14 kamers die allemaal fris en gezellig zijn gedecoreerd en lekker buiten ontbijten. Echt een aanrader als je in de buurt bent.

Om 11.15 uur zitten we weer in de bus en vertrekken we naar Villeneuve-d'Averyron. Hier krijgen we een korte rondleiding door het dorpje en de kerk. Ook gaan we een expositie bekijken van Jean-Marie Perier, die in de jaren 60 vooral heel veel foto's heeft gemaakt van bekende mensen zoals de Beatles en de Rolling Stones. 

Hier krijgen we ook een lunch als picknick aangeboden...heerlijk in het zonnetje...echt geweldig en lekker eten met een klein wijntje erbij.

 Daarna rijden we om 14.00 uur door naar Villefranche-de-Rouergue waar we hotel Les Fleurines bezoeken met 18 kamers en een paar appartementen. Fris ingericht en midden in de stad. Ze waren nu bezig om een zwembad op het dak te maken die van de zomer af is. We bezoeken de kapel Penitents Noirs, met een supermooi altaarstuk en houten plafond, compleet beschildert met belangrijke figuren uit het verhaal van Jezus. Hierna krijgen we nog een korte rondleiding door het dorpje. Dit is echt een leuk dorpje...de leukste van vandaag. Mooi plein en omdat dit later is gebouwd is er over nagedacht. Met bogen en gangen voor de shops zodat je altijd kan winkelen en vooral de verkopers kunnen verkopen. Er waren ook wat shopfronts aangepast omdat Netflix hier een film heeft opgenomen over de 2de wereldoorlog, All the light we cannot see. Mooie kerk en abdij om te bezoeken.

 Door naar de volgende stop Saint-Sauveur chartreuse, een soort abdij. Gebouwd door een rijke man die erg inzat over zijn leven na de dood. Hij ging op pelgrimstocht naar Rome en liet zijn testament achter. Na 2 jaar niet terug te keren heeft zijn vrouw het testament opengemaakt om erachter te komen dat 80% van zijn rijkdom naar de kerk ging en dat er een klooster en abdij gebouwd moest worden op zijn land. Dat is dus ook gebeurd. Hier woonde 14 soort priesters die zich alleen maar bezighielden met geloof en bidden verder niks. Het duurde 7 jaar voordat je zo een soort priester kon worden en daarna was je het je hele leven. Met het appartementje wat ze hadden in de abdij hoorde ook een tuintje die ze moesten onderhouden om te eten.

Om 16.00 uur rijden we door naar Najac voor de laatste stop van vandaag. De hele dag zijn de ritten door weer de prachtige Lot vallei met zijn groene heuvels en kastelen met dorpjes eromheen. Heel erg leuk!

Aangekomen in Najac wordt de stadstour een klein beetje ingekort en dat is wel erg lekker. Het is een hele drukke dag geweest met heel veel informatie. Maar ze hebben het beste wel voor het laatste bewaard. Een sprookje van een dorpje. Met huisjes alsof je door de wereld van Sneeuwwitje loopt en op een gegeven moment kan je tussen de straten het fort (uit de 13de eeuw) op de heuvels zien liggen. Vlak is het hier zeker niet! Achter het fort ligt de rest van het dorpje maar dat zien we niet vandaag. Van de ene kant naar de andere kant lopen is 1,5 kilometer, maar flink heuvel op en heuvel af. In de omgeving kan je ook heel goed hiken.

We lopen de terugweg langs de stad door een klein achteraf padje weer omhoog om op een gegeven moment om te draaien voor het mooie uitzicht op het fort en het stadje eromheen. Hele bijzondere plek en ook (weer) echt een aanrader om te bezoeken. Deze plaatsjes van vandaag zijn prima mee te pakken tussen de hotels in de reis zelf. Of als je het wat langzamer wilt doen 1 in de ochtend en 1 in de middag. Om 17.15 uur zitten we weer in de bus en rijden we naar ons hotel Ibis Style Theatro of Albi in Albi. Hier komen we om 18.30 uur aan en om 19.15 uur gaan we eten in het hotel. Echt lekker eten was het, 3 gangen en wijn.

Hierna hadden we om 21.00 uur nog een presentatie over Occitanië en van de ANWB. Om 22.00 uur zijn we nog maar even een drankje met elkaar gaan doen en om 22.45 uur is het echt tijd om naar boven te gaan.

Vandaag gaat om 7.30 uur de wekker in het mooie Albi. 

Even ontbijten en om 8.55 uur komt de gids ons ophalen bij het hotel. 

Hij neemt ons mee door de geweldige stad Albi. Dit is een leukste stad voor een stedentrip. Er is hier zoveel te doen en te zien!

Hij neemt ons mee door de geschiedenis van Albi en legt uit dat het een stad was die gebouwd is als een fortified stad. Dus veel muren met poorten die in de avond dicht konden. Veel huizen met kleine binnentuinen de één nog mooier gedecoreerd dan de andere. Huisjes die al zo oud zijn maar allemaal gekleurd en leuk aangekleed met bloemetjes.

De stad is in meerdere eeuwen gebouwd en dat zie je heel goed aan de kerken. Er stonden vroeger 6 kerken in heel Albi. De kerken die nog over zijn kan je de verschillende bouwstijlen goed zien in de gebruikte materialen. Hij neemt ons mee naar een klein binnen tuintje van een abdij en naar het museum van Toulouse-Lautrec. Deze man is bekend geworden van de posters die hij maakte voor bijvoorbeeld de Moulin Rouge. Een man die erg misvormd was door incest om de rijkdommen binnen de familie te houden. Uiteindelijk voelt hij zich het fijnste in de bordelen omdat hij daar niet boordeelt wordt. Hier kan hij naar hartenlust tekenen en schilderen. Iets wat hij al zijn hele leven doet en goed kan. Hij wordt uiteindelijk dus bekend van de posters. Hierna gaan we naar het hoogtepunt van Albi. De kathedraal van Saint Cecilia en wat een hoogtepunt.

Heb al veel kerken gezien overal maar nog nooit één zoals deze. Het is de grootste bakstenen kerk ter wereld, binnen 2 eeuwen (13 en 14de) gebouwd, 114 meter lang, 35 meter breed en met de beltoren 78 meter hoog. De kerk ziet er ook niet echt uit als een kerk omdat hij gebouwd is als fort met muren van 2,5 meter dik.

De buitenkant is al indrukwekkend door zijn grote en de grote beltoren, maar de binnenkant is werkelijk waar prachtig. Alles is geschilderd, het plafond is vooral met blauw en goud beschilderd en de muren met geometrische vormen. Bij het altaar, onder het indrukwekkende orgel is het laatste oordeel tafereel geschilderd...dat is het eerste wat er geschilderd werd in de kerk. Ook is het koorgedeelte bewaart gebleven. Dit stuk moet je voor betalen, de rest van de kerk is gratis te bezoeken. Eén van de weinige kerken waar dit gedeelte nog van intact is door de religieuze oorlogen die overal gewoed hebben. Echt onder de indruk lopen we weer naar buiten naar de lunch in het beste restaurant in Albi volgens de gids. 

Hier nemen we ook afscheid van hem en gaan naar binnen om te eten. Super sjiek restaurant Alchimy. We krijgen een eigen kamer om te eten en dat is met zo een grote groep voor de rest van mensen wel erg fijn. Bijpassende wijnen bij de gerechten, mooi opgemaakt en jeetjemina weer lekker. 

Na de lunch komt Chino, onze chauffeur ons weer ophalen met de bus en de bagage en vertrekken we naar de camping Albirondack Park. Een camping vlakbij Albi helemaal in de Amerikaanse stijl. Allemaal blokhutten voor 4 of 6 personen en ook nog 2 grote boshutten, waar je met je huisje hoog in de bomen zit voor 4 personen per huisje. Zwembaden, sauna, was faciliteiten en verwarmd sanitair. 

Om 16.00 uur vertrekken we met de bus richting Carcassonne. Dat duurt ongeveer 2 uur waarin we even iets voor ons zelf kunnen doen. We doen wel onderweg nog even een kletspot met elkaar om elkaar beter te leren kennen en tips en trucs uitwisselen.

Om 17.45 uur komen we aan in het hotel Ibis Styles Carcassonne La Cité en hebben we tot 19.00 uur voor onszelf om ons klaar te maken voor het diner en de avond wandeling door Carcassonne. 

Wat een leuk hotel zeg...helemaal in de stijl van de middeleeuwen. Het thema is duidelijk ridders van de spiegels in de vorm van een schild, een kandelaar aan het plafond, een maliënkolder lamp tot de echt hooibalen als nachtkastje...echt heel erg leuk!

Na een lekkere douche en opgefrist te zijn stappen we om 19.00 uur weer de bus in naar het restaurant Le Ménestrel in stad binnen de muren voor het diner. Ook weer een 3 gangen diner, met als hoofdgerecht een grote pot met een gerecht met varkensworstjes, eenden pootjes en bonen. 7 uur in de oven en dan heb je dat.…Cassoulet.

Om 21.15 uur begint dan onze avondwandeling door Carcassonne. We gaan eerst de lantaarntjes ophalen en daarna gaan we met onze lampjes door langs de stad en door de stad lopen. Ondertussen verteld de gids ronduit over dat de stad al bijna 2500 jaar bestaat en dat altijd is geprobeerd te veroveren maar nooit gelukt is. Omdat de hele stad omringd is met muren van 2.5 meter dik en helemaal ingericht voor oorlog is het nooit gelukt. Er is in de loop der eeuwen veel toegevoegd aan de stad. En nadat het verlaten is is het in de 19de eeuw helemaal gerestaureerd tot de staat waarin het nu is. Binnen de muren wonen 74 mensen nog en zit het bomvol winkels en restaurants. Het is 24 uur open dus om er in de avond doorheen te lopen is echt geweldig. Helemaal omdat wij hier niet in het seizoen zitten is het lekker rustig.

Omdat wij al heel veel dorpjes en steden gezien hebben was het erg leuk om deze in de avond te bezoeken, maar ik wil hier zeker naar terug om overdag eens te komen kijken. Dit is echt een plek die je niet mag missen in Occitanië!

Om 22.30 uur zijn we weer terug bij ons hotel. 

Vandaag gaat om 7.00 uur de wekker. Op naar het ontbijtbuffet en om 8.30 uur zitten we in de bus richting de stad Carcassonne. Hier staat Philippe ons weer op te wachten om mee te nemen naar het toeristenbureau.

We krijgen hier een VR film te zien van ongeveer 8 minuten. € 5 kost deze film voor volwassen en € 4 voor kinderen. Het neemt je mee op een leuke manier door de geschiedenis van Carcassonne. Ook kan je hier het spel kopen wat gebaseerd is op de geschiedenis van Carcassonne.

Vanuit hier lopen we weer buiten de muren en naar het stadje om de ommuurde stad heen om een Hotel du Pont Vieux te bezichten. Het dakterras van dit hotel heeft een geweldig uitzicht op de ommuurde stad! 

We lopen vanuit het hotel over de Middeleeuwse brug weer terug naar de bus. Nog een laatste blik op deze prachtige stad...als je hier weggaat voel je je een ridder die dag zegt tegen zijn thuis, maar belooft snel weer terug te komen...dus we zeggen tot ziens Carcassonne! 

Om 10.00 uur vertrekken we richting Mirepoix, door de prachtige glooiende heuvels weer met op de voorgrond de Pyreneeën, dit moet echt geweldig zijn om met de auto zelf te rijden. We arriveren in Mirepoix voor een stadsbezoek en wat een stadje is dit! Echt geweldig...een heerlijke sfeer, beetje hippyachtig, prachtige huisjes, een mooie kerk (prachtig orgel en allemaal gekleurd weer binnen) om te bezoeken en een echt gezellig pleintje met allemaal terrasjes en restaurants. Hier is al leven ondanks dat we buiten het seizoen zijn. Heb al vaker gezegd dat dit het leukste was, maar qua stadjes in mooie stijlen is dit wel mijn favoriet.

 Ook bezoeken we hier Hotel Les Minotiers. Een fijn hotel met 40 verschillende en ruime kamers. Ze staan bekend om hun eten en dat merken we tijdens de lunch. Zeer geschikt voor grote groepen en het loopt als een trein. Onze laatste lunch samen, want hierna zit het er echt op en vertrekken we weer naar het vliegveld in Toulouse. 

Wat een geweldig reis en wat een goede en mooie indrukken. Zelf was ik nog nooit in (Zuid) Frankrijk geweest, maar snap nu heel goed hoe zoveel mensen hun hart verliezen aan Frankrijk. Genoeg te zien, te beleven en te proeven! 

Ben je hier nog niet geweest en heb je geen idee wat je gaat doen voor de aankomende vakanties denk dat zeker eens aan Occitanië!

En voor vragen of ideeën weten jullie mij te vinden.

2023: Scandinavian Mountains, Noorwegen en Zweden  

In december 2023 mocht ik met BBI mee op studiereis naar de Scandanvian Mountians in Noorwegen en Zweden. Met ongeveer 60 collega's vertrokken we vanaf luchthaven Eelde, Groningen naar de sneeuw. Voor iemand die nog nooit op wintersport of sneeuwfun vakantie was geweest was dit een magische verrassing. Een wereld die helemaal wit is en koud. Het was -21 toen we aankwamen. 

Onze eerste stop was Klappen in Zweden, maar mochten we mee met de gondellift die speciaal voor ons was aangezet naar de top voor een prachtig uitzicht over deze regio. Deze reis was voordat het seizoen losbarsten. Hierna kregen we een fika, dat zijn koffiebroodjes met een warme drank, soort glühwein. 

Vanuit hier gingen we onze bagage droppen bij ons hotel voor de nacht, Stöten Ski Hotel in Zweden om daarna door te rijden naar onze eerste winteractiviteit. Sneeuwscooter rijden, geweldig...omdat het hier vroeg donker wordt rijd je door de schemer heen en is de omgeving nog magischer. Wat een ervaring om op zo een bakbeest te zitten, wel je handjes aan het stuur houden want voor je het weet lig je naast het pad.

Hierna zien we nog wat hotels in de omgeving en schuiven we aan in Ladan Restaurant voor een heerlijk diner met schnitzel. Op naar bed, wat een gave eerste dag al!

Dag 2 zou nog bijzonderder worden...maar eerst een ontbijt, presentatie over het gebied en dan op naar ons volgende deel van deze trip. Skistar Lodge Hundfjället in Noorwegen. Vanuit hier zien we weer een paar hotels en accommodaties en lunchen we in het Experium Restaurant Lodgebaren. Hierna gaan we een winterse activiteit doen die ik in mijn leven nooit meer ga vergeten en zeker nog een keertje wil gaan doen.

We gaan met een huskysafari mee! Het is geweldig...de husky's maken een hoop kabaal als we aankomen en ze worden aangelijnd, ze hebben er echt zin in. Na een briefing en indeling van sleeën mogen we starten. Ik start achter op de slee en zodra de touwen losgaan is er stilte...het enige wat je hoort is de slee over de sneeuw...magisch! Het begint te schemeren en de lucht hierbij prachtig. Het is hard werken, maar zo ontzettend mooi om te doen en te zien...ontroerende ervaring voor mij. Onderweg wisselen we van plek en ook in de slee zelf is het genieten van de omgeving en de rust.

Aangekomen bij het begin, start de volgende groep en kunnen wij bijkomen in Gammelgården Hotel. Ook al zo een geweldige plek, authentiek en ontzettend gezellig. Eén van de weinige adults only hotels in de regio en weinig kamers. Hier krijgen we koffie, thee en warme wafels. Door naar ons laatste hotel van deze trip, Radisson Blu Trysil Resort in Noorwegen. Hier hebben we ook ons diner en kletsen we allemaal nog lang na over wat we vandaag hebben meegemaakt.

De laatste dag vandaag...het is een korte trip maar het voelt alsof we al een week samen weg zijn. Na het ontbijt krijgen we een rondleiding door het toeristengebied en pakken we een skilift naar de top van Trysilfjellet. Ik heb nog nooit in een skilift gezeten, maar wat vond ik dat leuk zeg...al die skiërs onder je en zo op een comfortabele manier naar boven gebracht worden. Er werd wel raar gekeken dat er mensen zaten in de skilift naar beneden.

Hierna lunch in het restaurant van Radisson Blu Trysil en daarna aankleden voor de Winterspelen, georganiseerd speciaal voor ons door de mensen daar. We werden in 3 teams opgesplitst en moesten de gekste en leukste opdrachten doen. Met mega ski’s proberen vooruit te komen, knopen uit elkaar halen, met een dichtgeplakt skibril een parcours afleggen etc en uiteindelijk wonnen we hem met mijn team!

Opwarmen konden we hierna bij een presentatie over de regio om ons daarna toch echt weer om te kleden om naar huis te gaan, het zat er alweer op...Het vliegtuig had daar 3 dagen gestaan en moest helemaal gede-iced worden, later bleek ook alles in het vliegtuig zelf bevroren te zijn...zelfs de luchtjes.

Maar wat wen trip...moe, maar ontzettend voldaan en onder de indruk kijk ik terug op een geweldige studiereis naar de Scandanvian Mountains met BBI...bedankt dat ik mee mocht en dit mocht ervaren. Staat een winter wonderweek op jouw lijstje of een combinatie met skiën? Laat het mij weten en ik kan jou helpen om deze van jouw lijstje af te gaan halen!

 

Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken