•   Onafhankelijk advies op basis van jouw wensen
  •   Volledige ontzorging en leveren van maatwerk
  •   Kennis en ervaring
  •   Persoonlijke benadering

Midden-Amerika

2023: Costa Rica

Pura Vida! Deze woorden hoor je de hele dag in Costa Rica. Het betekent Puur Leven en dat is nergens zo waar als in Costa Rica...

Mijn reis in november 2023 met het verkeersbureau van Costa Rica begon in San José op de luchthaven en vanuit daar naar het hotel. Een prachtige kamer met schitterend uitzicht. Ben vroeg wakker maar dat hadden ze al voorspelt. Maar ik heb er zin in. Ik ben in Costa Rica!!

Het ontbijt was voor mij om 6 uur, waarom op de kamer wachten dacht ik. Prachtig buiten op het terras met uitzicht op de bergen en de vogels om je heen.

Na de rondleiding begint de Trade Show. Hier ontmoeten we leverancier, hoteliers en autoverhuurders. Ontzettend interessant en belangrijk in mijn job. Met heel veel nieuwe informatie en kaartjes begint de rest van de dag. We lopen een beetje uit maar rond 13 uur vertrekken we naar Britt Coffee. Hier krijgen we een lunch aangeboden en het begint te hozen als een gek. Met bakken uit de hemel en dan begint het ook nog eens de donderen. Welkom in CR!

Na de lunch krijgen we een tour die begint in het theater. Met ontzettend veel humor wordt het proces uitgelegd van het zetten van koffie, branden van koffie en het proeven van koffie. Hierna lopen we door een "nagemaakte jungle" met alle soorten koffieplanten, naar de fabriek waar je het proces in levende lijven kan bekijken.

Door naar ons hotel voor de nacht, inchecken en spullen op de kamer zetten voordat de site inspectie begint.  Hierna hebben we nog een uurtje voor ons zelf voordat we naar het diner moeten.  Op naar het diner tijdens de spits en het komt nog steeds met bakken uit de lucht.

We worden bij het Hotel Hampton by Hilton ontvangen door een ontzettende vriendelijke jongen met een geweldige vibe. Het eten is heerlijk en de mensen zijn allemaal zo ontzettend vriendelijk! Hierna weer terug naar het hotel om te gaan slapen. Door alle regenval is de meest doorgaande weg naar Tortuguro National Park afgesloten en moeten we een andere route rijden. We vertrekken na het ontbijt om 7uur.

Dit is wat iedere reiziger meemaakt als je vanuit San Jose naar Tortuguero reist dus dat is voor ons heel interessant om mee te maken. De weg ernaar toe is mooi....door de bergen, langs vulkanen en we komen langs de Poas waterval. Hier maken we een korte stop voor foto's. Verderop maken we een sanitaire stop. Hier heb je een prachtig uitzicht op de waterval en ze hebben een kolibrie feeder hangen. Hierdoor kan je de kolibries van dichtbij bekijken.

Aangekomen in het restaurant waar je normaal je ontbijt nuttigt, welk restaurant hangt af van de lodge waar je verblijft, zien we hier in de boom onze eerste luiaard....geweldig...lekker slapend en soms wat krabben geeft hij niet veel om onze aanwezigheid. Hij moest eens weten hoeveel wij dat wel hebben bij hem. Deze 3 vingers luiaard is een mannetje vanwege de vlekken op zijn rug. 

Door naar La Pavona Dock. Hier stappen we na een sanitaire en drink stop op de bootjes richting onze lodge. Samen met de bagage varen we in ongeveer 1,5 uur naar onze lodge Evergreen. Hier verblijven we de aankomende 2 nachten. Iedereen heeft zijn eigen bungalow midden in het regenwoud. De bungalows zijn basic maar echt van alle gemakken voorzien. Zelfs 2 schommelstoelen op de veranda. Midden in de rimboe...wat een ervaring.

We zetten onze koffers in de bungalows en worden dan weer opgehaald met een bootje om te gaan lunchen in Pachira Lodge. In hun prachtige, nieuwe restaurant heb je mooi uitzicht op de rivier en het in de vorm van een schildpad zwembad.

Na de lunch worden we weer opgehaald voor een bezoek aan Tortuguero Town. Een klein dorpje met restaurants en een paar hotels. Laidback sfeertje en prima voor souveniers shoppen of wat boodschapjes doen.

We krijgen hier een regenachtige rondleiding langs de school en het strand. Tortuguero Town ligt tussen de rivier en de Caribische Zee in. De stranden worden hier beschermd omdat verschillende soorten schildpadden hier hun eieren komen leggen. Daarnaast kan je hier ook niet echt zwemmen door de stromingen en niet te vergeten de zout water krokodillen.

Na de Tortuguero Town tour gaan we met de boot naar Laguna Logde voor een inspectie. Ook hier worden we verwelkomd met een heerlijke verse, koude kokosnoot. Die gaat er zeker in, want de dag is lang maar vooral warm en heel erg klam.Veel van de entree van de lodge is gebouwd in de stijl van Gaudi...heel mooi en met veel mozaïek. Leuke lodge met basic huisjes, maar ook echt weer van alle gemakken voorzien. Hier lopen we samen met de manager ook naar het strand waar we verderop ineens allemaal kleine schildpadjes zien rennen naar de zee... 

Zo bijzonder! Zolang we niet in de weg lopen mogen we in de buurt komen, wat een ervaring. Normaal doen ze dit in de nacht maar waarschijnlijk omdat het al schemerde trokken ze er nu al op uit. Bofkonten zijn we vertelde de manager want heel vaak gebeurt dit niet tijdens een tour. We drinken nog wat in de bar voordat we hier in de lodge ook eten. Na het eten wil de manager ons nog meenemen naar een kikkerpark wat ze speciaal hebben aangelegd voor kikkers en andere nachtdieren. Hier zien we de bekende groene gifkikker. Een bekend symbool voor Costa Rica, super klein maar zoveel mooie kleuren. Nu is het toch tijd om de boot weer naar Evergreen te pakken en te gaan slapen na een lange maar geweldige dag. 

De volgende dag start om 05.30 uur met Tortuguero Park Tour. We worden opgehaald door een boot die ons meeneemt het Nationale Park in. Hier varen we langs de gigantische oevers met tropische bomen zo hoog als flatgebouwen...en daartussen zien we allemaal verschillende vogels, kaaimannen, apen en krokodillen. Omdat de bootjes allemaal gereguleerd worden voelt het nooit te druk aan, nou zitten wij hier ook in het laagseizoen dus druk is het sowieso niet. Het weer zo vroeg is heerlijk...niet klam en de zon schijnt zelfs. Die wisselt af met de wolken...top weer!

Dani, onze eigen, geweldige gids, verteld ronduit over de natuur, de gewoontes en over het land Costa Rica. We gaan echt naar huis met een hele hoop kennis over het land.

Na de boottocht komen we om 08.00 uur aan bij Mawamba lodge waar we eerst lekker alla carte gaan ontbijten voordat we de inspectie tour van de lodge gaan doen. Een hele mooie lodge die vooral veel mooie en intieme plekjes heeft gecreëerd langs het water, echt een hele fijne plek met mooie huisjes. Vlakbij het strand zien we nog een 2 vingers luiaard zitten in de boom en toekans!

 Hierna pakken we de boot en gaan we een inspectie doen bij Pachira Lodge en bij Aninga Lodge. Beide horen samen met onze slaapplek Evergreen tot dezelfde groep. Allebei fijne plekken en vergelijkbaar met onze verblijven. 

Hierna vertrekken we weer terug naar Evergreen om daar een inspectie te doen en daar te lunchen. We lunchen op zijn Caribisch en op een mooie plek langs het water...heerlijk! Hierna hebben we 1,5 uur voor ons zelf en om ons klaar te maken voor de excursie.

Een gedeelte gaat hiken naar de Cerro Tortuguero Lookout waar je schitterend uitzicht hebt over de rivier en daar waar de rivier en de zee samenkomt. Ongeveer 440 treden leiden je naar dit punt.

De rest, waaronder ikzelf, gaan kajakken. Ik stap samen met een reisgenoot in een kajak en we blijken een goed team samen te zijn. Met 3 kajaks achter hem aan gaat onze super relaxte gids Cheeto ons voor. Met zijn voeten over de rand en achter overhangend in zijn kajak brengt hij ons naar ontzettend mooie plekken waar je op geen enkele andere manier kan komen. We beginnen op de rivier om een beetje the hang of it te krijgen en peddelen dan rustig door 2 kleine waterways heen...zo dichtbij een regenwoud kom je anders niet. We peddelen in stilte en rust en genieten van alles om ons heen. Dieren zijn er niet veel vanwege het tijdstip maar wat is de natuur toch mooi hier!

Na 2 uur peddelen worden we opgepikt door de boot om teruggebracht te worden naar onze Evergreen Lodge. Hier hebben we nog even wat vrije tijd en tijd om ons klaar te maken voor het diner. 

Vanavond zijn we uitgenodigd op het enige varende restaurant in Costa Rica, Katonga restaurant. Dit restaurant heeft plek voor 24 mensen totaal en kost extra buiten de inbegrepen maaltijden om van de lodge. Maar wat is het de moeite waard. Het is een ervaring om te eten terwijl je over de rivier vaart langs de oevers van het regenwoud. En dan onweert het ook nog in de verte. Het restaurant hoort bij Mawamba Lodge en de manager vaart ook mee. Hier krijgen we een heerlijk 3 gangen en ik neem er de speciale Margarita bij...deze is met ananassap en spicy zout op de rand. Heel leuk gedaan!

Na het eten varen we terug naar Evergreen Lodge en willen we met een paar mensen nog een Night Tour doen met onze gids Dani. Maar 10 minuten in de tour horen we de regen aankomen...zo een gekke gewaarwording om regen aan te horen komen in een regenwoud. Dani zegt dat we wel echt terug moeten want dit is echt een heftige bui...en dat bleek ook...ondanks dat we zo snel mogelijk liepen in het donker haalt de bui ons in en zijn we met een paar minuten al aardig doorweekt.

Met bakken komt het uit de hemel en dat zal de hele nacht zo blijven. Ondertussen zijn de blafkikkers (wij zijn ze zo gaan noemen want het zijn net honden) onder mijn bungalow weer aangezet en zijn die lekker aan het genieten van al het water. 

Zelf geniet ik ook van de vele regendruppels die vallen op mijn golfplaten dak, zo hard dat je je eigen gedachtes niet meer hoort en daardoor alleen nog maar kan luisteren naar de regen in het regenwoud en het orkest van blafkikkers onder de bungalow...manmanman wat heb ik toch een geweldige job!

 Na een heerlijke nacht waar we kunnen uitslapen omdat we pas om 9 uur vertrekken zit iedereen toch weer om 7 uur aan de ontbijttafel...het zit erin en we hebben allemaal al een rondje gelopen en dieren gespot. De aapjes zijn ook onderweg naar het restaurant als ik daar aankom...blijkbaar houden die ook van de heerlijke geuren die uit het restaurant komen voor het ontbijt. Met vers geperste sapjes die je zelf mag samenstellen...oooo....de ananas ga ik hier echt heel erg missen...wat een smaak! Na het ontbijt is het toch echt tijd om de koffers te pakken en Tortuguero NP te gaan verlaten. Maar met zoveel mooie herinneringen en natte kleren want droge doet hier niks.

We stappen om 9 uur in de boot terug naar La Pavona dock om dan weer in 1,5 uur tijd teruggebracht te worden. De laatste momenten in dit schitterende park zien we nog vogels, Kaaimannen en zelfs nog een krokodil!

Met pijn in mijn hart stap ik uit de boot met de belofte nog eens terug te komen en het op mijn gemak te gaan beleven. Dit is echt een must do in je reis naar Costa Rica, je komt echt als een rijker mens terug!

Hoppa de bus weer in door naar de lunch. Bij dit soort restaurants (ook weer afhankelijk van je lodge waar je in verblijft) is waar je normaal als je verder reist je huurauto op kan halen, dus ook weer heel goed voor ons om te zien en mee te maken. De bus weer in voor de volgende stop en dit beloofd een bijzondere te worden.

We rijden door naar Pacuare Outdoor Center & Rio Vista. Hier worden we met een gekleurde kar met trekker hobbel de bobbelend door de jungle naar onze lodge Rio Vista voor vannacht gebracht. Hier kom je over het algemeen raftend binnen, maar de optie met de kar of auto is ook. 

En wat voor één! Midden in de jungle met uitzicht op de rivier. Het zijn 9 cabins die 1,5 jaar geleden zijn gebouwd met een centrale plek waar je van het uitzicht kan genieten, het zelfgemaakte en lokale eten wordt hier geserveerd en de enige plek met een stroompunt. Je hebt hier in de cabins een luxe zaklamp waar je alles mee moet doen. Back to basic maar wel met WiFi.

Aangezien er maar 9 cabins zijn moet er iemand naar de andere lodge. Deze lodge kunnen wij zien liggen en die is 10 jaar geleden gebouwd door dezelfde eigenaar. Ik ben nieuwsgierig en zeker niet bang aangelegd dus kom maar op. Na het heerlijke, daar zelfgemaakte diner vertrekken de gids, chauffeur, iemand van de lodge en ik samen in 4x4 om door het donker door de jungle naar de andere lodge te rijden. Wat een avontuur! 

Aangekomen daar zijn we met zijn 4e de enige in de lodge. De bungalow waar ik mag slapen is gigantisch en heeft een prachtig deck met schommelstoelen. De douche en toilet zitten buiten de kamer, maar wel ernaast. Na een douche ga ik een glas rode wijn halen van ons meegenomen fles wijn en ga ik heerlijk genieten van het werkelijk prachtige uitzicht in mijn schommelstoel. Het onweert in de verte en de mist trekt over de bomen heen. Omdat het volle maan is heb je door de bewolking heen best goed zicht. Ik zit echt te genieten van de geluiden en uitzicht, maar de wekker gaat om 5 uur dus het wordt toch echt tijd om naar bed te gaan. Wat een geweldige plek is dit!

Om 5 uur wakker wordend is het al licht en zie ik de roofvogels zweven op de termieken en hoor ik de dagdieren i.p.v. de nachtdieren...een hele andere atmosfeer. We pakken onze spullen en stappen weer in de 4x4 richting de andere lodge waar ze ontbijt serveren. 

Na het ontbijt, ook weer superlekker, vertrekken we naar de ziplines vanaf de lodge waar ik geslapen heb. 2 van ons gaan hiken en de rest wordt in een harnas gehesen. We hiken naar ons eerste punt waar we een uitgebreide uitleg krijgen. De eerste 3 lijnen zijn oefenen en daarna kan je ook nog stoppen. Van de 8 stoppen er 4 na het 3de punt...we gaan met zijn 4 door. Zoefend door de jungle over de rivier met rafters erop...wat een ervaring. Soms moeten we hiken naar het volgende punt en dan merk hoe hoog de luchtvochtigheid is in de jungle. Na het laatste punt lopen we naar de Tarzan Swing. 3 van de 4 gaan die doen. Ik ben de eerste...ik word aan een lijn geklikt en door een speciaal woord word je van het platform getrokken en na een vrije val van ongeveer 20 meter swing je verder door de jungle...geweldig!

Hierna hiken we naar boven en hebben we een lunch in de lodge waar ik vannacht heb geslapen. Vol adrenaline en een schorre stem smaakt het eten weer heerlijk. We rijden met verschillende 4x4 auto's weer naar het startpunt waar onze bus met de koffers staat te wachten. Met een fantastische ervaring rijker rijden we door naar de Turiabla regio. Deze regio staat bekend om zijn koffieplantages en chocolade plantages.

Hier bezoeken we CATIE. Een plek waar ze van alles bestuderen van dieren tot planten tot het weer en de grondstoffen. Ze hebben een leuke botanische tuin waar je echt van alle soorten bomen, planten en struiken kan vinden van over de hele wereld. Hier krijgen we groente en fruit te proeven die je nog nooit hebt gegeten samen met een rondleiding door de botanische tuin.

Een gedeelte van de groep slaapt hier vanavond en deze kamers kunnen we zo mooi zien. Hierna rijden we door naar Casa Turire, een prachtige lodge die eruitziet als een oud plantage huis. Schitterende plek waar je kan paardrijden tussen de koffieplantages of hike naar de vulkaan in de buurt. Hier hebben we ook ons laatste diner met elkaar. Een geweldig diner met lokale gerechten en een melancholische sfeer omdat dit toch echt ons laatste diner is. Alles wat we hebben meegemaakt wordt nog eens doorgenomen en we zijn het er allemaal over eens...Costa Rica is een echte droombestemming voor iedereen van jong tot oud en en dan hebben wij alleen nog een stuk van Caribische kant gezien. Na het avondeten vertrekken we allemaal naar ons eigen hotel en pakken de spullen weer in om morgen terug te gaan naar huis.

Na het ontbijt komt de groep weer bij elkaar voor het laatste inspectiebezoek bij Hotel Xandari. Een geweldige plek, vlakbij het vliegveld en San José maar midden in de natuur. Je kan hier ook een dagpas halen voor als je, net als ons, een late vlucht hebt. Zo kan je gebruik maken van alle faciliteiten behalve een kamer. Hier ontmoeten we ook de andere groep (zijn hebben de Pacific kant gedaan) weer om gezamenlijk de laatste lunch te nuttigen voordat we naar het vliegveld worden gebracht.Wat een avontuur was dit zeg, alle dieren die we hebben gezien, natuur wat we hebben beleefd, activiteiten die ik anders nooit had gedaan en dat alles met een super goede gids, een vreselijk goedlachse chauffeur en een hele fijne internationale groep.

De terugvlucht was direct dus dat was superfijn na zo een prachtige reis. Maar terug ga ik zeker...dit is een land wat je altijd bij zou blijven...

Heb je dus vragen of iemand nodig daar? Laat het mij weten! Ik ben met zoveel kaartjes, e-mails en kennis teruggekomen dat ik altijd kan helpen!

Maar vooral Pura Vida!! 

 


Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken